Varstvo osebnih podatkov in pogoji uporabe

Izjava o varstu osebnih podatkov

Inštitut Franca Pedička posveča obiskovalcem tega spletnega mesta in varovanju njihovih osebnih podatkov posebno pozornost. V tem dokumentu navajamo informacije o osebnih podatkih, ki jih obdelujemo in druge podrobnosti v skladu z Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta znano pod kratico GDPR in slovensko zakonodajo ZOVP-1 do razveljavitve in ZOVP-2 (trenutno v pripravi) ter drugo povezano zakonodajo.

Kakšne osebne podatke zbiramo in kako jih pridobimo?

Na naši spletni strani obdelujemo osebne podatke, ki so vezane na uporabnikov pristanek na našo politko o varovanju osebnih podatkov (opisana v tem dokumentu), obiskom spletne spletnega mesta, posredovanim kontaktnim obrazcem, obisk naših strani v družabnih omrežjih, vašo elektronsko komunikacijo ali vašim klicem na eno od naših telefonskih številk.

In sicer zbiramo naslednje podatke:

 • Kontaktni podatki .
  Ki obsegajo predvsem: ime in priimek, posredovano telefonsko številko, naslov elektronske pošte, izobrazba, ustanova
 • Podatke o vaših povpraševanjih, ki obsegajo predvsem vaše povpraševanje po storitvah in drugih informacijah, ki ste jih navedli v kontaktnem obrazcu, elektronski pošti ali telefonski komunikaciji
 • Datum vašega eksplicitnega soglasja za shranjevanje vaših osebnih podatkov
 • Podatki o vaši napravi, ki obsegajo IP naslov, tip operacijskega sistema ter njegova različica, brskljalnika, podatke o lokaciji IP naslova, obiskani url naslov in spletni url naslov spletne strani s katere dostopate na naše spletno mesto
 • Piškotke in druge tehnologije, ki so namenjeni oglaševanju in obiskovanju naših spletnih strani v družabnih omrežjih

V našem podjetju ne zbiramo podatkov, ki jih zakon predvideva kot posebej občutljivih in so v the primeruh potrebni posebni ukrepi. Med podatke, ki jih NE zbiramo sodijo tudi podatki o verki, rasni ali politični prepričanosti, kazenski evidenc ali podatke o mladoletnih osebah izpod starosti 15 let.

Zakaj obdelujemo osebne podatke in zakaj smo do tega upravičeni?

Osebne podatke zbiramo in obdelujemo na osnovi vašega eksplicitnega soglasja tern na podlagi našega zakonitega interesa za različne namene in sicer:

 • Za poslovno komunikacijo z vami, ki jo opravimo na podlagi vašega povpraševanja preko elektronske pošte ali izpoljnenih kontaktnih obrazcev s katerimi lahko opravite povpraševanje po naših storitvah in izdelkih ali se prijavite na elektronske novice oziroma obveščanje o naših izdelkih, storitvah ali drugih informacijak, ki vas utegnejo zanimat
 • Za namene analize obiskanosti strani in izboljšanja naših izdelkov in storitev
 • V primeru, da zbiramo osebne podatke na podlagi našega zakonitega interesa, lahko zbiramo osebne podatke tudi brez vašega soglasja
 • Piškotki ter podatki za namen oglaševanja in povezave s družabnimi omrežji

V primeru obiska naše spletne strani in z vašim soglasjem vam posredujemo majhne datoteke imanovane piškotki. Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike in eventuelne uporabnikove nastavitve.

Naše spletno mesto shranjuje na vašo napravo piškotke, ki nam pomagajo pri opravljanju nape dejavnosti in sicer:

 • Piškotek eu-cookie-consent s trajanjem 12mesecev, ki shranjuje vašo izbiro strinjanja s politiko piškotkov in našo politiko zasebnosti, ki je opisana v tem dokumentu;
 • Analitični piškotki (_ga, _gat in _gid) s trajanjem 12mesecev in so namenjeni za merjenje ter analizo obiskanosti našega spletnega mesta, ustvarjati statistike in preglede ter meriti učinkovitost oglasov;
 • piškotki družabnih omrežij – trenutno ne uporabljamo piškotkov družabnih omrežij

Za namen prikazovanja prilagojenih ponudb in prikrojenih oglasov v okviru oglaševalskih in družbenih omrežij na drugih spletnih straneh izven naše domene, oglaševalskim in družbenim omrežjem posredujemo tudi podatke o vašem obnašanju na spletu. Takšnim partnerjem pa ne posredujemo vaših identifikacijskih podatkov.

Pravna podlaga

Naše podjetje izpolnjuje pravne obveznosti na podlagi sledeče zakonodaje: Obligacijski zakonik (OZ), Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakon o davku na dodano vrednost (ZDDV-1), Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZdavPR), Zakon o računovodstvu(ZR), Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom), Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom), Zakon o varstu osebnih podatkov (ZOVP-1 do razveljavitve in ZOVP-2)

Kdo obdeluje vaše osebne podatke in s kom jih delimo?

Osebne podatke obdelujemo sami za lastne namene kot njihov upravljalec (Data Controler). Z vašim soglasjem posredujemo podatke tudi našim obdelovalcem (Data processor), ki jih obdelujejo v skladu z našimi navodili. Z vašim soglasjem lahko podatke posredujemo tudi oglaševalskim in družbenim omrežjem za prikazovanje oglasov po meri na drugih spletnih straneh.

Napodlagi vašega soglasja posredujemo vaše osebne podatke lahko posredujemo tudi drugim subjektom in podogbenim obdelovalcem, kot naprimer oglaševalskim agencijam, družabnim omrežjem, ki so opisane tudi v razdelku o piškotkih. Pogodbene obdelovalce navajamo poimensko in sicer:

Posredovanje podatkov izven območja Evropske Unije

V primeru, da je zagotovljena ustrezna raven varnosti osebnih podatkov, lahko podatke posredujemo tudi izven območja EU in sicer le v primeru, da se prejemnik zaveže, da bo upošteval standardne pogodbene določbe izdane s strani Evropske komisije, ki so dostopne na naslovu http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:385:0074:0084:CS:PDF

Kakšen so vaše pravice v povezavi z obdelavo osebnih podatkov?

V povezavi z vašimi osebnimi podatki zakon predvideva več pravice, ki vključujejo:

1. Pravica do seznanitve

Vsak obiskovalec našega spletnega mesta ima pravico do seznanitve o tem katere podatke o vas s kakšnim namenom zbiramo in kako dolgo jih shranjujemo. Skladno s to določbo, lahko preko našega kontaktnega obrazca zahtevate kopijo osebnih podatkov, ki jih o vas zbiramo.

2. Pravica do popravka

Če ste opazili, da so vaši osebni podatki, ki jih v našem podjetju shranjujemo napačni imate pravico, da zahtevate popravek ali dopolnitev teh podatkov.

3. Pravica do omejitve obdelave osebnih podatkov

4. Pravica do izbrisa

V nekaterih primerih imate pravico do izbrisa vaših osebnih podatkov in jih bomo v najkrašem času izbrisali v primerih:

– da osebnihpodatkov ne protrebujemo več – da umikate predhodno podano soglasje za zbiranje osebnih podatkov – uveljavili ste svojo pravico do ugovora proti obdelavi podatkov, ki temelji na točki (e) ali (f) člena 6(1) UREDBE (EU) 2016/679 ter do ugovora proti obdelavi podatkov za namene neposrednega trženja

Vaše podatke bomo v primeru vašega zahtevka do izbrisa takoj prenehali obdelovati, v kolikor ne bomo imeli zakonitih razlogov za obdelavo, ki prevladajo nad vašimi pravicami ali za uveljavljanje pravnih zahtevkov.

5. Varnost osebnih podatkov in pravica do obveščenosti v primeru kršitve

V primeru, da osebne podatke shranjujemo znotraj našega podjetja oziroma pri naših pogodbenih partnerjih, ki so omenjeni v razdelku “Kdo obdeluje vaše osebne podatke in s kom jih delimo?” smo dolžni poskrbeti za optimalno varovanje podatkov. Posebni ukrepi za varovanje podatkov so omenjeni v razdelku “Varovanje osebnih podatkov”.

V primeru, da pride do dostopa osebnih podatkov s streni tretjih nepooblaščenih oseb, torej, da je prišlo do kršitve osebnih podatkov, je potrebno v zakonitem roku obvestiti osebe, katerih podatki so bili kršeni. Kršitve osebnih podatkov obsegajo tudi nepooblaščeni vdori v računalnike ali računalniška omrežja, okužbo z računalniškimi virusi, krajo oprame itd.

6. Pravica do pritožbe

Uveljavljane zgoraj navedenih pravic ne omejuje vaše pravice, da vložite pritožbo pri pristojnem organu zlasti v primeru, da domnevate, da neupravičeno obdelujemo vaše osebne podatke. ad obdelavo podatkov, ki jo izvajamo z naše strani, se lahko pritožite pri Informacijskemu pooblaščencu na naslov Zaloška cesta 59, 1000 Ljubljana.

Varovanje osebnih podatkov

V nasšem podjetju posebej skrbimo za ustrezno varovanje osebnih podatkov in jih zato shranjujemo le na naprave, ki so ustrezno zaščitene, na spletnem mestu pa se prenašajo šifrirano s pomočjo protokola SSL (https). Na napravah, kjer podatke shranjujemo je nameščen ustrezno posodobljena protivirusna programska oprema in požarni zid, računalnik pa je varovan z ustreznim močnim geslom.

Prav tako skrbimo, da imajo vsi naši pogodbeni sodelavci ustrezno varovano opremo. Uslužžbence in pogodbene sodelavce pa redno izobražujemo o potrebnih procedurah in ukrepih za varovanje shranjenih osebnih podakov.

Kako uveljavljate vaše pravice?

Z izpolnitvijo obrazca urejanje-osebnih-podatkov ali s klicem na našo telefonsko številko lahko uveljavljate svoje zgoraj naštete pravice.

Pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov

V vseh zadevah v zvezi z obdelavo vaših osebnih podatkov vam je na voljo naš pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov, ki ga lahko kontaktirate preko našega epoštenga naslova ifp[at]vrn.si